Publikációk

Sulyok Dénes, Megyes Attila

A kukorica öntözésének technológiai és gazdasági kérdései

Hazánk ökológiai körülményeinek figyelembe vételével megállapítható, hogy - a tenyészidőszakok többségében - a természetes csapadékellátás sem mennyiségben, sem eloszlásban nem fedezi a kukorica igényét. A jelentős kukoricatermesztő övezetnek számító Hajdúsági Löszháton ? vizsgálataink színhelyén ? a csapadékhiány kialakulásának valószínűsége nagy. Az aszállyal sújtott években "rendkívüli szárazság, illetve "szárazság" és "mérsékelt vízellátottság" jellemző. Az Alföld, s ezen belül a Hajdúsági Löszhát hazánk legszárazabb termesztési körzete. Ennek megfelelően az öntözésnek nagy jelentősége van. A legtöbb nedvességre a címerhányás időszakában van szüksége a kukoricának, az öntözést legfeljebb a teljes érés kezdetéig célszerű folytatni, ezt követően kedvezőtlen a hatása, mivel nyújtja a tenyészidőszakot.

Teljes cikk letöltése

Nagy János

Az öntözés vállalati szintű elemzése

Az öntözés vállalati szintű elemzése és öntözési rendszer fejlesztése az Észak-alföldi régióban című K+F projekt tudományos eredményeit reprezentáló tanulmányok.

Sulyok Dénes

The economic questions of irrigated maize cultivation on the Loess-plato of Hajdúság

The immediate object of the simulating cultivation models are to define the processes of the highly difficult system - included the human activities as well by mathematical methods and to model them by computer assistance.

Sulyok Dénes

A kukorica öntözéses termesztésének gazdasági kérdései a Hajdúsági Löszháton

A szimulációs növénytermesztési modellek közvetlen célja, hogy az igen bonyolult rendszer folyamatait, beleértve az emberi tevékenységet is, a matematika eszközeivel leírják, és azt számítógép támogatásával modellezzék.

Sulyok Dénes

A kukorica öntözésének technológiai és gazdasági kérdései

Hazánk ökológiai körülményeinek figyelembe vételével megállapítható, hogy - a tenyészidőszakok többségében - a természetes csapadékellátás sem mennyiségben, sem eloszlásban nem fedezi a kukorica igényét.

Sulyok Dénes

Kukoricatermesztés eredményességének értékelése üzemi körülmények között a Hajdúsági Löszháton

A modellezési tevékenység - a "mi lett volna ha..." típusú kérdések megválaszolása - hatalmas jelentőséggel bír napjainkban, s várhatóan a jövőben még nagyobb igény fog rá jelentkezni.